Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

To Αόρατο Κολέγιο



Για τις Τελετές και τις Εορτές μας έχουμε δυο μεγάλες και ωραίες Στοές στο Ναό των Ροδόσταυρων. Στη μια τοποθετούμε πρότυπα και υποδείγματα των πιο σπάνιων και εξαιρετικών εφευρέσεων, στην άλλη τα αγάλματα των μεγαλύτερων Εφευρετών.
(Τζον Χέιντων, The English Physitians Gyide: Or a Holy Guide, Λονδίνο, Ferris, 1662, πρόλογος)

Απο τις αρχές του 17ου αιώνα ο Τεκτονισμός άρχισε να εισέρχεται σε μια φάση μεγαλύτερης δημοσιότητας και έτσι άρχισαν να υπάρχουν καταγραφές για τεκτονικές συναντήσεις σε πολλές πόλεις της Σκωτίας.

Οι μελετητές υποστηρίζουν ότι υπάρχουν δυο λόγοι για τη δημοσίευση της υπάρξης του Τεκτονισμού. Ο Τεκτονισμός στο σημείο αυτό ή άρχισε να διαδίδεται εξαιτίας ορισμένων εσωτερικών γεγονότων, που ο Yates ονόμασε ΄΄η φώτιση των Ροδόσταυρων΄΄, ή απλώς, λόγω της μεγαλύτερης ελευθερίας στη διακίνηση των ιδεών, αυτές οι εσωτερικές διαστάσεις έγιναν περισσότερο γνωστές.
Έτσι, μετά τη συσχέτιση του Τεκτονισμού με τους Ναΐτες, ένα άλλο ζήτημα παρεμφερές, που απασχολεί μέχρι σήμερα τους ερευνητές προέκυψε: η πιθανή σχέση Τεκτόνων και Ροδόσταυρων( η μυστηριώδης αυτή οργάνωση που εμφανίστηκε εντελώς ξαφνικά με τη δημοσιοποίηση ενός παράξενου κειμένου το 1614).
Ένα από τα πιο σοβαρά στοιχεία που πιθανολογούν μια τέτοια σχέση είναι η περίπτωση του Ηλία ΄Ασμολ ( Elias Ashmole).
O Άσμολ, ένας από τους πιο επιφανείς πνευματικούς ανθρώπους στην Αγγλία του 17ου αιώνα , γνωστός αρχαιολόγος και ένας από τους ιδρυτές της Royal Society, μυήθηκε στον Τεκτονισμό το 1646.
Πριν από την τυπική εγκαθίδρυση της Εταιρίας το 1660, τα μέλη της συγκεντρώνονταν άτυπα και αποκαλούσαν την οργάνωση τους το ΄΄αόρατο κολέγιο΄΄ , έναν όρο που είχαν πάρει από τα μανιφέστα των Ροδόσταυρων, τα οποία είχαν εν τω μεταξύ κυκλοφορήσει και γίνει γνωστά στους ΄΄ανήσυχους΄΄ κύκλους της Ευρώπης. Σχεδόν όλα τα πρώτα μέλη της Βασιλικής Εταιρίας ήταν Τέκτονες.
Από την περίοδο εκείνη και μετά η ιστορία του Τεκτονισμού γίνεται πλέον ορατή και χωρίς υποθέσεις και αμφισβητήσεις. Έτσι φτάνει η στιγμή όπου ο Τεκτονισμός εμφανίζεται πλέον επίσημα στο προσκήνιο.
Στις 24 Ιουνίου 1717, ημέρα της γιορτής του Ιωάννη του Βαπτιστή, που από τότε θεωρείται ο προστάτης άγιος των Τεκτόνων , τέσσερις στοές που λειτουργούσαν ήδη στο Λονδίνο ενώνονται και δημιουργούν τη Μεγάλη Στοά της Αγγλίας. Από την ημέρα εκείνη και μετά αρχίζει η σύγχρονη ιστορία του Τεκτονισμού. Πηγή, Σ. Ελμάζης, Ελευθεροτεκτονισμός, Το αρχαιότερο και μεγαλύτερο Μυητικό-φιλοσοφικό σύστημα στον κόσμο,Το Αόρατο κολέγιο,σελ. 9, Περιοδικό Αλχημιστής, χχ..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου