Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ


Το παρόν άρθρο αποτελεί αναδημοσίευση του άρθρου Ελευθεροτεκτονισμός, το αρχαιότερο και μεγαλύτερο μυητικό –φιλοσοφικό σύστημα του κόσμου από περιοδικό Αλχημιστής, Στέφανος Ελμάζης, σελ. 5-6 ,εκδόσεις Μεταεκδοτική Α.Ε. χ.χ.)
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ
Ο Ελευθεροτεκτονισμός ή Μασονισμός ή Μασονία ( από την αγγλική λέξη mason που σημαίνει κτίστης –οικοδόμος –τέκτων) είναι μια παγκόσμια οργάνωση που διακρίνεται σε εθνικές κοινότητες, οι οποίες είναι ανεξάρτητες ως προς τη διοίκηση και τη λειτουργία μεταξύ τους, συνδέονται όμως μέσω της ταυτότητας των αρχών, των τρόπων και των σκοπών που διέπουν τη λειτουργία τους.
Με τον ίδιο τίτλο(Ελευθεροτεκτονισμός) χαρακτηρίζεται και το περιεχόμενο των διδασκαλιών και εθίμων των Ελευθέρων Τεκτόνων.
Σύμφωνα με όσα διατείνονται οι ίδιοι οι Τέκτονες στα επίσημα έγγραφα τους, όπου περιγράφονται οι σκοποί και ο τρόπος λειτουργίας των τεκτονικών εργαστηρίων ή στοών, όπως αποκαλούνται, ο Ελευθεροτεκτονισμός είναι ένα φιλοσοφικό, προοδευτικό και φιλανθρωπικό σύστημα που αποσκοπεί στην ηθική και πνευματική βελτίωση των μελών του μέσω της αυτογνωσίας, της έρευνας της Αλήθειας, της Αλληλεγγύης και της εφαρμογής των αρχών της τεκτονικής ηθικής, ενώ παράλληλα ως θεσμός εργάζεται αδιάλειπτα για την πρόοδο και την ηθική και πνευματική ανόρθωση της ανθρωπότητας μέσω της ειρηνικής και βαθμιαίας ανύψωσης του ατόμου.
Όλη αυτή την εργασία οι Τέκτονες συμβολικά την αναφέρουν ως ΄΄ανοικοδόμηση του ναού της αρετής ΄΄.
Ως πνευματική κατεύθυνση, ο Ελευθεροτεκτονισμός, σύμφωνα πάντα με όσα αναφέρονται στα κείμενα του, σέβεται όλες τις θρησκείες και δεν διατυπώνει ούτε επικαλείται κανένα δόγμα, εκτός από δύο βασικές αρχές: την πίστη στην ύπαρξη του θεού, που τιμά με την προσωνυμία ΄΄ Μέγας Αρχιτέκτων του Σύμπαντος ΄΄, και την πίστη στην αθανασία της ψυχής. H ελευθερία της σκέψης και της συνείδησης του κάθε Τέκτονα θεωρείται ύψιστο αγαθό, ενώ καταδικάζεται η βία και αποδοκιμάζεται κάθε μέσο που απειλεί αυτή την ελευθερία.
Σύμφωνα πάντα με όσα πρεσβεύουν επίσημα οι Τέκτονες, ο Ελευθεροτεκτονισμός δεν είναι θρησκεία ούτε πολιτικός οργανισμός, γι΄αυτό απαγορεύονται αυστηρά οι συζητήσεις σχετικά με πολιτικά ή θρησκευτικά ζητήματα στις τεκτονικές συνεδριάσεις.
Οι Τέκτονες επίσης πρεσβεύουν ότι όλοι οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από πνευματικά ή υλικά προσόντα, καταγωγή, κοινωνική θέση, εθνικότητα, φυλή, χρώμα, γλώσσα ή θρησκεία, γεννιούνται ελεύθεροι και έχουν όλοι τα ίδια δικαιώματα.
Ο Ελευθεροτεκτονισμός αποκρούει κάθε προσηλυτισμό και δέχεται στις τάξεις του άντρες ( σε ορισμένα δόγματα και γυναίκες) ελεύθερους και χρηστοήθεις, χωρίς διάκριση φυλής, θρησκείας, εθνικότητας ή κοινωνικής τάξης, δημιουργώντας έτσι πυρήνες ένωσης αγαθών και ενάρετων αντρών, οι οποίοι εργάζονται για την ευδαιμονία της ανθρωπότητας.
Ο παγκόσμιος Τεκτονισμός διακρίνεται σε πολλά δόγματα ή συστήματα και δεν διοικείται από κάποια ανώτερη αρχή. Οι τεκτονικές δυνάμεις των διαφόρων χωρών είναι ανεξάρτητες και αυτόνομες στη λειτουργία τους, έχοντας κοινά μόνο το όνομα, τα σημεία αναγνώρισης, την ιδεολογία και τους σκοπούς. Ο Τεκτονισμός κάθε χώρας διαιρείται σε στοές και όλες οι στοές της κάθε χώρας ενώνονται σε μια εθνική Μεγάλη Τεκτονική Δύναμη, που ονομάζεται Μεγάλη Ανατολή ή Μεγάλη Στοά (π.χ. Μεγάλη Στοά της Ελλάδος) ανάλογα με το δόγμα που ακολουθείται. Οι Τέκτονες συγκεντρώνονται και συνεδριάζουν σε ιδιαίτερους χώρους που ονομάζονται στοές και εκεί εργάζονται με σκοπό την αυτοβελτίωσή τους και την κατανόηση και εφαρμογή των τεκτονικών αρχών και αληθειών. Το περιεχόμενο και οι βαθύτερες έννοιες της τεκτονικής φιλοσοφίας μεταδίδονται μέσω συμβόλων, αλληγοριών και φυσικά μυήσεων.
Η αποκάλυψη των εννοιών αυτών γίνεται σταδιακά και προοδευτικά μέσα από ένα σύστημα βαθμών που συνοδεύονται από αντίστοιχες διδασκαλίες και στους οποίους μυείται σταδιακά ο Τέκτονας έπειτα από ορισμένα χρονικά διαστήματα.
Κάθε στοά διοικείται από ένα συμβούλιο, το συμβούλιο των αξιωματικών όπως ονομάζεται, με επικεφαλής τον Σεβάσμιο, τον πρόεδρο δηλαδή της στοάς. Το συμβούλιο της κάθε στοάς εκλέγεται κάθε ένα ή δυο χρόνια από τα ενεργά μέλη με μυστική ψηφοφορία, συνήθως το μήνα Οκτώβριο.
Οι τίτλοι των μελών που απαρτίζουν το συμβούλιο προέρχονται από τις μεσαιωνικές συντεχνίες και έχουν μικρές διαφορές ανάλογα με την προέλευση τους. Έτσι όσες ακολουθούν την παράδοση της ηπειρωτικής Ευρώπης έχουν την ακόλουθη διάταξη: Σεβάσμιος, Α΄ Επόπτης, Β΄Επόπτης, Ρήτορας, Γραμματέας, Ταμίας, Α΄Δοκιμαστής, Β΄Δοκιμαστής, Ελεονόμος, Τελετάρχης, Στεγαστής, Αρχιτέκτονας- Αρχιτρίκλινος, Αρχειοφύλακας- Βιβλιοφύλακας, Ξιφοφόρος- Σημαιοφόρος.
Όσες ακολουθούν την αγγλοσαξονική παράδοση διαμορφώνονται ως εξής: Σεβάσμιος, Α΄ Επόπτης, Β΄Επόπτης, Γραμματέας, Ταμίας, Α΄Διάκονος, Β΄Διάκονος, Ελεονόμος, Τελετάρχης, Ευχετής, Στεγαστής, Εξωτερικός Φρουρός.
Η εισδοχή στον τεκτονισμό γίνεται με την τελετή μύησης στον πρώτο βαθμό ή βαθμό του Μαθητή. Ο επόμενος βαθμός είναι του Εταίρου και μετά του Διδασκάλου.
Το κοινό γνώρισμα όλων των τεκτονικών συστημάτων σε όλες τις χώρες είναι οι τρεις πρώτοι βαθμοί που ονομάζονται κυανούς ή συμβολικός Τεκτονισμός. Στη συνέχεια υπάρχει ο λεγόμενος φιλοσοφικός Τεκτονισμός , που περιλαμβάνει διάφορα συστήματα ανώτερων βαθμών, στα οποία προαιρετικά μπορεί να φοιτήσει ο κάθε Τέκτονας. Τα συστήματα αυτά αποτελούν αφενός συμπλήρωση και ανάπτυξη των τριών πρώτων βαθμών του συμβολικού Τεκτονισμού και αφετέρου ανεξάρτητα- το καθένα- φιλοσοφικά σχήματα.
Τα πιο γνωστά είναι της Υόρκης, οι Ιπποτικές τάξεις και ο Αρχαίος και Αποδεδειγμένος Σκωτικός Τύπος.
Το παρόν άρθρο αποτελεί αναδημοσίευση του άρθρου Ελευθεροτεκτονισμός, το αρχαιότερο και μεγαλύτερο μυητικό –φιλοσοφικό σύστημα του κόσμου από περιοδικό Αλχημιστής, Στέφανος Ελμάζης, σελ. 5-6 ,εκδόσεις Μεταεκδοτική Α.Ε. χ.χ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου