Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

Το μυστήριο του Ρόσλιν


Το παρόν άρθρο χρησιμοποιήσε ως πηγές τα παρακάτο άρθρα : Το μυστήριο του Ρόσλιν,http://tektonismos.blogspot.com/search?updated-min=2007-01-01T00%3A00%3A00%2B02%3A00&updated-max=2008-01-01T00%3A00%3A00%2B02%3A00&max-results=12
2. Ελευθεροτεκτονισμός, Το αρχαιότερο και μεγαλύτερο Μυητικό-φιλοσοφικό σύστημα στον κόσμο,Το μυστήριο στο Ρόσλι,σελ. 9, Περιοδικό Αλχημιστής, χχ..
3. Ο "Κώδικας ντα Βίντσι" και το παρεκκλήσι του Ρόσλιν,http://tech.pathfinder.gr/xpaths/eso/153851.html
Η εκκλησία βρίσκεται σε μια ιδιωτική έκταση, που ανήκει στην οικογένεια Σίνκλαιρ, στη Σκωτία και χτίστηκε μεταξύ 1441-1486. Αν και θεωρείται απο τότε ιδιωτικό παρεκκλήσι αυτής της οικογένειας ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκε για αυτό τον σκοπό. Διαθέτει μια καταπληκτική ποικιλία γλυπτών και κιόνων που δεν παραπέμπουν σε καμία γνωστή χριστιανική παράσταση.
Στο βιβλίο τους, The Hiram Key (1996), οι ερευνητές C. Knight και R. Lomas υποστηρίζουν ότι το παρεκκλήσι του Ρόσλιν χτίστηκε ως πανομοιότυπο του ναού του Ηρώδη στην Ιερουσαλήμ, όπου οι Ναϊτες Ιππότες είχαν κάνει ανασκαφές κατά την διάρκεια της παραμονής τους στην Παλαιστίνη.
Στο παρεκκλήσι αυτό υπάρχουν δύο λίθοι, ο ακατέργαστος και ο λαξευμένος που, σύμφωνα πάντοτε με τους συγγραφείς, αντιστοιχούν στις δύο στήλες Μποάζ και Ιαχείν του ναού του Σολομώντα.Οι επισκέπτες στο Ρόσλιν ξεπέρασαν τους 100.000 μέσα στο 2005.Δεν είναι μόνο ο καταπληκτικός διάκοσμος του παρεκκλησιού, αλλά και η ιστορία του που έλκουν τον κόσμο.








Ό χώρος είναι γεμάτος σύμβολα και αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις που παραπέμπουν σε παγανιστική λατρεία, απόκρυφη γνώση και δεσμούς με μυστικές αδελφότητες. Για παράδειγμα, αίσθηση προκαλεί ο διάκοσμος που περιλαμβάνει 100 «Πράσινους Ανθρώπους» απομεινάρια παγανιστικής λατρείας, αλλά και ο κίονας με τους 8 δράκους - φύλακες που πολλοί ταυτίζουν με την Ιερή Φλαμουριά Υγκρασίλ της νορβηγικής μυθολογίας, εικόνας του «Δέντρου της Ζωής» που συνδέει τον ουρανό, τη γη και τον κάτω κόσμο και την οποία προστατεύουν 8 δράκοντες. Πλήθος άλλων συμβόλων παραπέμπουν σε επιρροές απ' τον μεσαιωνικό Τεκτονισμό, ενώ άλλες συμβολικές προεκτάσεις συνδέουν τον χώρο με την αναζήτηση του Γκράαλ, του Ιερού Δισκοπότηρου. Σε αυτόν τον μυστηριώδη χώρο, ο Dan Brown έδωσε τις δικές του προεκτάσεις για να γίνει η σύνδεση με έναν άλλο θρύλο, αυτόν που θέλει τον Ιησού να σχετίζεται με τη Μαρία Μαγδαληνή και αυτή τη σχέση να αφήνει απογόνους που μέσω μιας «ιερής γραμμής αίματος» φτάνει ως τις μέρες μας (και ως το μυθιστόρημα του Dan Brown). Και επιπλέον αυτή την απόκρυφη αλήθεια συγκαλύπτει εδώ και αιώνες η Εκκλησία.





Άλλωστε οι Knight και Lomas συμπαιρένουν :΄΄ πολλοί σύγχρονοι Τέκτονες πιστεύουν ότι οι ρίζες της οργάνωσης τουσ ανάγονται στις συντεχνίες των οικοδόμων του Μεσαίωνα. Συμβαίνει όμως ακριβώς το αντίθετο. Ήταν οι θεωρητικοί Τέκτονες (Ναίτες) που υιοθέτησαν τους τεχνίτες -τέκτονες καοι τους μύησαν στα κατώτερα επιπέδου μυστικά, σχετικά με το Ναό του Σολομώντα΄΄.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου